Něco na deštivé letní dny..

25.07.2012 18:27

Zápisky z rozhodcovského semináře od Maconě aneb co možná nevíte.

1)    Jestli se chcete jako rozhodčí vyvarovat nepříjemností, tak pískněte radši dřív. A to nejen když vám hráči běží k zábradlí, ale vždy. Když padne první poznámka k tomu, jak pískáte, když padne první nadávka mezi hráči, když padne první sekera.

 

2)    Je důležité, aby rozhodčí na začátku zkontroloval celou lakrosku, ne jen konec. Může být někde prasklá nebo odchlíplá tyčka a je zaděláno na problém. Rozhodčí má také zkontrolovat, zda kapitán má pásku. Pak je jasné, kdo může během hry diskutovat s rozhodčím a kdo už nesmí. "Nemáš pásku? Tak dvě minuty za nevhodný komentář!"

 

3)    Věděli jste, že když hráč týmu AA jde na rozhoz dřív, než měl, ale míč z rozhozu i tak získá tým BB, má si jej tým BB nechat a rozehrát? Týmu BB je tak udělena výhoda, protože se provinil soupeř. A věděli jste, že se správně říká rozhoz a ne rozkok?

 

4)    Půlící čára je součástí hřiště, na kterém se právě odvíjí hra. Pokud vám v útoku uteče míč a zastaví se přesně na čáře, tak se hraje dál: čára je v té chvíli součástí vaší útočné poloviny. Stejně tak když při zachytávání takového zatoulaného míčku šlápnete na čáru, pak můžete hrát dál: ano, stále je čára součástí hřiště. A teď velkýho bacha: když se ale bude jednat o brankoviště, pak šlápnutí na čáru vyznačující brankoviště je již porušení pravidla. Míč, který se válí po čáře vyznačující brankoviště je totiž už v držení brankáře a běží mu 5 sekund na rozehrání. Jasné?

 

5)    Představte si, že váš soupeř jde do brejku a vy ve snaze dostat se rychle do obrany neproběhnete mezi praporky. Někdo si myslí, že jde o nesportovní chování a tudíž má následovat dvouminutový trest. Blbost, soupeř má v tu chvíli dostat pouze výhodu. Pokud však schválně proběhnete svoje brankoviště, aby zabránil gólu, pak na trestnou půjdete.

 

6)    Velkou španělskou vesnicí pro rozhodčí je, kdy se vám začíná počítat třicetisekundový limit na útok. Když získáte míč za svou bránou, pak se limit počítá od překročení pomyslné brankové čáry nebo od první nahrávky. Takže když brankář z brankoviště nahraje svému hráči za bránou, počítá se limit už od této nahrávky. Pokud míč za bránu hodil neschopný protihráč a vy si míč seberete a běžíte dát sami gól, tak se limit počítá od okamžiku, kdy protnete svou pomyslnou brankovou čáru nebo od nahrávky, pokud jste se ještě za brankovou čáru nedostali. To je snad jasné.

 

7)    Takže běžíte do útoku a střelíte tak mizerně, že míč mine bránu a letí někam daleko. V okamžiku, kdy jste vystřelili na bránu (nebo alespoň učinili pokus vystřelit na bránu), se přestal počítat limit 30 sekund, který máte na útok. A protože jste rychlí, doběhnete si pro míč za bránu. Nový časový limit se počítá od okamžiku, kdy máte míč pod kontrolou. Míč pod kontrolou znamená, že u něho stojíte a jste sami. Kdyby tam s vámi běžel soupeř, je to jiné: patrně se odehraje něco jako souboj o míč, ale o tom až za chvíli. Něco jiného je, když jste míč prve hodili fakt děsně daleko nebo hrozí kolize se zábradlím. Rozhodčí má přerušit hru (míč z dohledu) a nechat vás donést míč blíž k hřišti, aby jej zase měl na dohled a vy si nezlámali nohy o zábradlí. Limit se počítá od okamžiku, kdy rozhodčí znova pustí hru.

 

8)    Ještě k té střele na bránu: je na rozhodčím, co posoudí jako pokus o střelu na bránu. Pokud se však někdo rozhodne stihnout limit střelou zpoza brány, pak to nelze považovat za pokus o střelu. Leda by se stal zázrak a dal gól. A co je zajímavé, každé přerušení hry znamená nový limit.

 

9)    Už jsme to trochu nakousli, tak teď pořádně: víte, kdy máte míč v držení? Když máte míč v lakrosce, pohazujete si v ní s míčkem nebo sami u míčku stojíte. To furt máte míč v držení. Brankář to má ještě lepší: míč má v držení, pokud je míč kdekoliv v brankovišti. Výmluvy brankáře, že míč neviděl, protože na něm stál, jsou sice dojemné, ale je to jeho smůla, běží mu 5 sekund. Pokud to nestihne, získává míč soupeř. Něco jiného ovšem je, když se míč zaplete do výstroje nebo do sítě. To pak následuje rozhoz.

 

10)  Kontakt s brankářem je, když je míč v brankovišti a hráč se při snaze jej získat dotkne brankáře. To nesmí. Brankář je v brankovišti svatý. Atakovat ho smíte jen tehdy, když si s míčkem vyjde z brankoviště. Ale pokud budete sbírat z brankoviště míč a brankář přiklopí vaši lakrosku a začne řvát "kontákt, kontákt", pak budete v právu vy. Nedotkli jste se brankáře vy, ale on vás. Chápeme?

 

11)  A teď: míč leží mimo brankoviště a brankář, který stojí v brankovišti, jej přiklopí lakroskou. Smíte mu jít po lakrosce? Ano, míč je mimo brankoviště. Ale: míč letí vzduchem, brankář byť jednou nohou, stojí v brankovišti a chytá míč. V tomto případě se jej nesmíte dotknout, šlo by o kontakt s brankářem. Ale: pokud je brankář řezník a ve stejné situaci nemá snahu chytit míč, ale jít do kontaktu s vámi, nejde o váš prohřešek, ale jeho. Tady je velký prostor pro rozhodčího, jak věc posoudí, což je nepříjemné.

 

12)  Od semináře je jasné, že si brankář nesmí vhodit míček zpět do brankoviště. Formulace pravidel by snad mohla dávat naději, že si jej tam smí hodit, ale je rozhodnuto jednou pro vždy, nesmí. Pokud však jeho spoluhráč najde dost odvahy nebo dostatečně zešílí, může svému brankáři do brankoviště nahrát. Může mu dokonce nahrávat opakovaně, přesně 30 sekund, pokud nebude přerušena hra kvůli (lidsky pochopitelnému) faulu. Brankář si smí lakroskou stáhnout k sobě do brankoviště míč, který je mimo brankoviště. Nesmí s ním ale vběhnout do brankoviště, když už z něj jednou zcela vykročil. Mimo brankoviště nesmí použít lapačku, ale jen lakrosku.

 

13)  Bránit můžete jen hráče s míčem. Takovéto ožďuchávání, odstrkování nebo blokování lakrosky protihráče, který nemá míč, je nedovolené bránění. Takže bacha na to. Pokud budete stát a mít upaženo, pak se ruka chápe jako součást trupu. Když budete dost blbý a necháte si ruku useknout při střele, pak je to faul na vás, za který musí být potrestán sekáč.

 

14)  Obecně se asi ví, že při souboji o volný míč lze dovoleně bránit. Jenže až když jste tři metry a blíže k míčku. Pokud budete o míč bojovat 15 metrů od míče, pak je to špatně. Povolené bránění při souboji o míč je možné, pokud hráči směřují k míči ve stejném směru. To, že do někoho naběhnete po tangentě vůči míčku a měli zájem hrát jen soupeře, ale ne míček, je nepřípustné.

 

15)  Novinka pro vás možná bude, že lze bránit i hráče, který přijímá nahrávku, a to ve chvíli, kdy je míč od něj 3 metry a blíže. Bránit se samozřejmě smí jen dovoleně a musí při tom být zjevná snaha hrát míč. Pokud jen soupeře odstavíte, pak to nelze považovat o souboj o míč, ale o nedovolené bránění. Jasné? Možná ne, je to trochu složité, ale zkuste si to přečíst ještě jednou.

 

16)  To, když některá z kivaček přiklopí lakroskou míč se snahou vyvolat rozhoz, je zcela podle pravidel. Je možné nechat kivačku u míče samotnou: v tom případě není žádný důvod písknout rozhoz, protože nejde o souboj o míč na zemi, který trvá déle než tři sekundy, ale jde o prachsprostý míč v držení, který může trvat nejdéle třicet sekund.

 

17)  Když budete stát pevně v obraně a někdo vám naběhne do upažené ruky, pak se nic neděje. Pokud však naběhne přímo do vás, pak jde o prorážení. Nepříjemné je, že vy se při tom nesmíte pohnout. Jakýkoliv nákrok proti střetu nebo naopak úkrok znamená, že už nejde o prorážení. Takže toto je jen pro otrlé.

 

18)  Protažená střela je vždy, když lakroska po střele zasáhne hlavu, krk nebo trup. Vždy. Vždy znamená něco jako pokaždé, i když stojíte, běžíte, klečíte, ležíte. Takže: vždy. Pokud jste dost odvážní a ruce nebo nohy do střely vložíte a lakroska vás tne, je to vaše smůla, nemáte to tam strkat. Ale pokud vás útočník trefí lakroskou do ruky či nohy, když jen stojíte a nic nikam nestrkáte, je to jeho faul. Protažená střela se samozřejmě trestá vyloučením.

 

19)  Někteří borci si myslí (nebo snad už jen mysleli), že stojícího hráče s míčem nelze atakovat. Lze, ale jen povoleným způsobem. Pokud však někdo stojícího hráče s míčkem zašlape do země, byť by se zdálo, že čistě, může to ohodnotit jako hrubost. Nejde totiž o to se povolenými zákroky povraždit a hrubé zákroky lze trestat, i když se hrubec brání tím, že to bylo čistý. Když je to čistý, ale nebezpečný, tak to není čistý. Popojedem.

 

20)  Jako rozhodčí byste měli pískat i nepřiměřený nápřah k vyseknutí míčku, byť by se borec trefil na lakrosku přesně. Je to nebezpečné, proto se to nesmí. I takovéto přátelské máchání lakroskou před obličejem soupeře se musí trestat, protože je to nebezpečné. Častým, byť ne tak nebezpečným nešvarem je strkání. Když uvidíte ruce hráče na těle soupeře, jak jej rukama vytlačuje a odstrkává, pískejte to.

 

21)  Pokud budete pískat, musíte pískat jen to, co jste skutečně viděli. Co rozhodčí neviděl, to se nestalo. Sekundární vjemy, jako sluch, čich, hmat a další hrají jen pomocnou úlohu. Když uslyšíte cinkat lakrosku o přilbu, ale neviděli jste to, pak se to nestalo. Řvou na vás, že za váma někdo běží mimo praporky? Jestli jste to neviděli, tak se to nestalo. (Nezkoušejte ale odpískat zápas se zavřenýma očima. Mohlo by se naopak stát něco, co jste ještě neviděli.)

 

22)  Nesportovní chování je za 2 minuty. Kopnete vzteky do lahve s vodou, zahodíte lakrosku, míček, spoluhráče, furt nesportovní chování. Chladnout se má dvě minuty na trestné. Když budete nevhodně komentovat rozhodnutí rozhodčího (to znamená, když nejste kapitán), pak si zasloužíte 2 + 10. Co je zajímavé, k týmu se počítají i lidi, kteří stojí na střídačce týmu. Pokud i oni mají projevy, pak lze potrestat tým, i kdyby šlo o úplně cizího člověka. Tým si ovšem může od rozhodčího vyžádat, aby vykázal ze střídačky lidi, co tam nepatří. No když urazíte rozhodčího hrubou nadávkou, tak dostanete 5 + do konce zápasu.

 

23)  To je trestů, co? Důležité je, že k osobnímu trestu se vždy uděluje i trest kratší. Pokud budete mít řeči na rozhodčího, pak dostanete 2 + 10. Na trestnou půjdete vy a kapitánem určený dobrovolník, který si odkroutí ten kratší dvouminutový trest. Až v okamžiku, kdy tento kratší trest skončí, začíná běžet vaše desetiminutovka. Můžete tak v optimálním případě čekat 12 minut, než se vrátíte do hry. Pokud pak půjdete a urazíte rozhodčího, dostanete 5 + dokonce. Kapitánem vybraný dobrovolník půjde odsedět pětiminutový trest, zatímco vy se budete převlíkat.

 

24)  A ještě jeden případ - je vyloučen hráč vašeho týmu na 2 minuty a vzápětí je vyloučen i protihráč. Vašemu týmu se zrovna daří a dá gól. Kolega z trestné se začne loučit, že jde jako do hřiště, protože jeho tým dostal gól. Je to správně? Není. Jde o to, že oba v dané chvíli není žádný tým v oslabení. Jestli se to zdá složité, tak si pamatuje, že když mají oba týmy na trestné lavici stejný počet hráčů, pak žádný tým nehraje v oslabení. No jo, ale co když tým má špatný den a sejdou se do hry jen čtyři hráči do pole a naopak druhý tým má plnou střídačku a ještě ke všemu rozhodčí z každého týmu vyhodí po jednom hráči? Hraje váš tým v oslabení? Nehraje, i když má míň hráčů v poli. Jde o to, kolik frajerů zrovna bručí na trestné.

 

25)  Kdybyste si během hry vysloužili dvakrát 5 minut, automaticky máte trest do konce zápasu a můžete se jít opět převlíkat. Na trestnou jde 5 minut bručet kapitánem vybraný dobrovolník.

 

26)  Jak se slouží tresty: jste prase a vykoledujete si 5 minut. Po chvíli váš kolega něco vtipného řekne soupeři a rozhodčí potrestá nesportovní chování 2 minutami. Na trestné jste vy s 5 minutami a přichází kolega, který bude čekat dvě minuty. Čas běží oběma. Jen co se začne hrát, dostanete gól. Pozor: do pole se ještě nikdo nevrací! Vzápětí dostanete druhý gól a vracíte se vy, protože byl dvěma góly smazán váš 5 minutový trest - byli jste totiž vyloučeni dřív, než kolega se 2 minutami. Jasné?

 

27)  Co dělat, když se během hry odehraje masakr, kdy je uděleno více trestů a všechny v jednu chvíli? Kdo byl vyloučen dřív, rozhoduje rozhodčí, od toho ho máme. Vyjde z toho, jak tresty nahlásí do zápisu.

 

28)  Střídat se má na střídačce, ne v poli. Proto se máte se střídajícím hráčem dotknout lakroskama nebo nějak jinak. Ne před brankovištěm soupeře. Když něco takového jako rozhodčí uvidíte, dejte dvojku za více hráčů v poli.

 

29)  Když se vám od drnu, soupeřovy brány nebo překážejícího rozhodčího odrazí míček zpět na vaši obrannou polovinu, aniž by se míčku dotkl soupeř, pak je to porušení pravidla o čáře a míč rozehrává z půlky soupeř. Pokud se vám ale míč odrazí od soupeře nebo soupeř míč jen tečuje (i neúmyslně), tak to už čára není. A teď si představte kuriózní situaci: jste v útoku a míč vám vypadne a spadne na vaši obrannou polovinu, ale nějak šťastnou náhodou se odrazí zase zpátky k vám. Je to čára? Je, jistě. Podstatné je to, že se míček dotkl země na vaší obranné polovině. Pokud byste ale míč vyškrábli sandokanským skokem ještě před tím, než byste se vy nebo míč dotkli země, pak je to v pořádku. Když budete stát každou nohou na jedné hrací polovině a přitom budete zpracovávat míč, pak je to čára. Musíte být buď tam anebo tam.

 

30)  Poslední střela. Vznikne snadno, ale maximálně dvakrát za zápas. Je téměř konec poločasu a dojde k faulu. Na rozehrání už není čas, ale faul se musí potrestat, proto má poškozený tým nárok na poslední střelu. Hráč, který střílí, nesmí udělat nákrok, musí bezprostředně po písknutí z místa vystřelit. Nesmí dělat fintičky a blafáčky s lakroskou. Rovnou vypálit. Na druhou stranu zeď se nesmí pohnout. Rozuměj: nesmí na hráče vyběhnout, máchat lakroskou se smí. Pokud se zeď hne, je možné střelu opakovat.

 

31)  Až budete dělat rozhodčího a nebudete si jistí, běžte se poradit s kolegama rozhodčíma. Do zápasu smí kecat i čárový, protože i on je rozhodčí. Na tento summit ale zastavte čas. Hlavní rozhodčí neznamená, že musí všechno vidět, má však poslední slovo v situaci, kdy si rozhodčí nejsou jisti s výrokem. On musí rozhodnout.

 

32)   Jako rozhodčí byste měli nechávat výhodu jen tehdy, když to má smysl. Dát výhodu, když do vypršení limitu na útok je jen 5 sekund, není výhodou. Týmu by se spíš hodil nový limit. Pokud jde o faul, který je na vyloučení (a pokud je to vhodné), nepřerušujte hned hru, ale dejte výhodu s vyloučením. Pokud míč během výhody s vyloučením získá druhý tým do svého držení nebo padne gól, přeruší se hra, udělí se trest či tresty a dá se rozhoz v místě přerušení hry. Pokud vám však vyprší limit na útok, uděláte čáru nebo sami budete faulovat, pak se hra přeruší, udělí se trest nebo i tresty, ale rozehrává druhý tým.

Zdroj: https://www.baxparta.cz/vypis_clanku.php?id=2006102901

 

Pár poznámek za mě:

33)   Zápas končí hvizdem. Pokud by někdo dal v okamžiku hvizdu gól, tak branka neplatí. Je to jako v hokeji. Prostě pokud rozhodčí píská (začne pískat) konec utkání/poločasu, nemůže gól uznat.

 

34)   Po TS následuje trest, který se neslouží, ať už padne gól nebo ne. Pokud byl předtím někdo na trestné lavici a z TS padne gól, stále tam zůstává, ptž je zastavený čas a tudíž to není gól ze hry.

 

35) Třetí rozhodčí (zapisovatel) má být na straně trestné lavice, aby mohl hlídat vyloučené hráče (vzájemné konflikty a urážky). Nepodceňujte to.

 

36) ..a něco za vás? Využijte diskuzi níže.

 

 

Diskuze:

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek